Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Lyckad introtävling och spännande final i Paracupen

Under helgens Höstregatta i Jönköping arrangerades inte bara en introtävling för de som ville testa på att tävla i parakanot, det var även final i Svenska Paracupen. Och vilken avslutande tävlingshelg det blev – paracupen avgjordes i sista loppet för säsongen.

Ett strålande sensommarväder mötte de som anmält sig till den introtävling i parakanot som Svenska Kanottförbundet arrangerade vid på Jönköping Energi Arena vid Rocksjön. Och det blev en häftig helg med nya bekantskaper, test av nytt digitalt ledsagarsystem och inte minst några riktigt spännande lopp.

Introtävling parakanot

Under dagen fick de som anmält sig testa på att tävla K1 200 m och K2 200 m i mix med en icke funktionsnedsatt partner. Och det var en ny erfarenhet för bland annat Christina Grönborg, Kenth Jonsson och Maja Reichard som aldrig tidigare tävlat i parakanot. Rocksjön bjöd på fina förutsättningar med lätt medvind även om det ställde till det lite för de nya som aldrig tidigare använt en startgrind.

Extra spännade och otroligt fascinerande var det lopp som Maja Reichard, tidigare elit inom parasimning med flertalet VM-medaljer och fem medaljer vid Paralympics, varav ett guld, visade upp. På plats fanns Olle Axelsson med det nya digitala ledsagarsystemet från Nordic Evolution. Med hjälp av precisions-GPS och ljudsystem kan personer med synnedsättning guidas för att kunna träna och tävla utan fysisk ledsagare. Ett hjälpmedel som öppnar oändliga möjligheter, inte minst inom kanot. Maja, som är helt blind, fick möjlighet att testa utrustningen på plats och guidades så att hon ensam i en K1 kunde paddla 200 m på en bojad bana.

– Debuten som kanotist är avklarad, två 200 m race i K1 och ett lopp K2. Jag lyckades förbättra mina tider under dagen och inser att det finns mycket att förbättra, men ack så roligt jag hade! Tack vare Nordic Revolution kunde jag tävla i K1 helt utan mänsklig guide och i K2 var det även jag som styrde! Tack Kanotförbundet för att ni gav mig möjligheten att få testa på detta!, skriver Maja i sina sociala medier.

Läs mer om Nordic Evolution och deras digitala ledsagarsystem här.

En gemensam lunch och inte minst härligt erfarenhetsutbyte, massor med tankar och idéer utbyttes under dagen. Det finns en vilja att fortsätta med detta från de aktiva som var på plats. Kanske kan nästa det nästa år bli fler deltagare som sitter på startlinjen?

Svenska Paracupen 2023

Lördagens två lopp i parakanot var också de avslutande i den sjunde och helt avgörande deltävlingen för Svenska Paracupen. Och det var en oerhört jämn kamp mellan ledaren Jennie Hedrén Hasselros (Växjö KC) som tagit poäng i fem deltävlingar, tätt följt av Rebecka Carlsson (Huskvarna KK) och Elina Waldén (KK Eskimå) inför det sista loppet. Det skulle till slut bara skilja tre poäng mellan ettan och trean där vinnare blev Rebecka, följd av Elina och på tredje plats Jennie. Stort grattis!

Resultaten från deltävlingar och slutställning hittar du här Pdf, 53 kB..
Mer om Svenska Paracupen hittar du här.

Parasportveckan

Under veckan arrangeras Parasportveckan runt om i landet och bland annat bjuds det på tre digitala föreläsningar genom Parasport Sverige mellan tisdag till torsdag.

Tisdag 12 september kl. 18:00–19:30 – Barns tankar om Parasport

Anmälan: Klicka här

Onsdag 13 september kl. 18:00–19:30 – Att starta och driva parasportverksamhet

Anmälan: Klicka här

Torsdag 14 september kl. 18:00–19:30 – Folkbildning och Parasport

Anmälan: Klicka här

Kontakt

Är du intresserad av att testa parakanot eller har ni som föreningar tankar på att starta upp en paraverksamhet?
Tveka inte – höra av er!

Danny Hallmén
Utvecklare Parakanot
danny.hallmen@kanot.com
073-62 54 198


Pallen i Svenska Paracupen 2023.
Fr. vä representant för Elina Åkesson Waldén (KK Eskimå), Rebecka Carlsson (Huskvarna KK) och Jennie Hedrén Hasselros (Växjö KC).

Publicerad: 2023-09-12

Senast uppdaterad: 2023-09-12

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV