Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Fysmästerskapen 2024

SVERIGES MEST VÄLTRÄNADE PADDLARE OCH KLUBB

Mellan 8 januari och 18 februari 2024 har du som enskild paddlare eller din klubb möjlighet att vara med i vinterns stora utmaning Fysmästerskapen – ett test i funktion, styrka, uthållighet och ergometer. Sätt upp mål och utmana dig själv mot bättre fysik, eller varför inte utmana dina klubbkamrater, paddlare från andra städer, andra grenar och kämpa om titlarna – Årets Fysmästare, Årets Bästa Fysklubb och Årets Mesta Fysklubb!

Upplägg

Aktiva genomför tävlingsmomenten, när som helst under tävlingsperioden 8 januari och 18 februari 2024. Delmomenten som ingår i tävlingen är uthållighet, styrka, funktion och ergometer. Varje klubb utser en eller flera testledare som delltar vid en digital genomgång kring Fysmästerskapen och ansvarar för att testerna genomförs korrekt, samt rapporterar in resultaten.

Nyheter 2024

 • Längre tävlingsperiod (8 januari–18 februari)
 • Nya klasser H/D 12 och Masters 35+ och 50+
 • Komplementövningar för H/D 12, 14 och Masters 50+ för de som inte klarar repetitioner i några av styrkeövningarna
 • Ergometer 500 meter kan utföras på paddelmaskin (Dansprint), skierg (Concept) och roddmaskin (Concept)

Priser 2024

 • "Årets fysmästare"-tröjor till Årets Fysmästare i varje klass, från Trimtex
 • Nelo Power House-träningsredskap till Årets Bästa Fysklubb, från Nelo och Dietz
 • RowErg (roddmaskin) till Årets Mesta Fysklubb, från Concept2 Sverige
 • Utlottade goodiebags från STC Training Club

Vilka kan delta?

Alla i klubben, ung som gammal – oavsett vilken kanotgren du tillhör. Vi välkomnar även friluftspaddlare oavsett nivå och ålder, det enda kravet är ett medlemskap i en SKF-ansluten förening. Har man en skada genomför man de moment man kan.

Vad gäller för SKF:s Breddelitsatning?

Vi önskar att alla i SKF:s Breddelitsatsning (fd. Röda tråden) deltar. Har du en skada – genomför de moment du kan.

STC TRAINING CLUB - fri träningsmånad

STC Training Club är en av våra samarbetspartners och erbjuder en fri träningsmånad till deltagare och deltagande klubbar innan och under tävlingsperioden. Erbjudandet gäller enbart vid bemannade STC-gym. För att få kortet besök gymmet under bemannade öppningstider och ange att du representerar en kanotklubb och deltar i Fysmästerskapen.

Bemannade klubbar, med närhet till kanotklubbar finns här: Borås, Göteborg/Mölndal, Helsingborg, Huskvarna, Jönköping, Karlsborg, Karlstad, Katrineholm, Kungälv, Landskrona, Lidköping, Malmö, Norrköping, Stenungsund, Stockholm, Sundsvall, Tibro, Trollhättan och Växjö.

Tävlingsmoment

Funktion – Tuppen, Plankan och Sidoplankan
Styrka – Chins, hängande benlyft och Dips
Uthållighet – 3000 m löpning
Ergometer – 500 m paddelmaskin (Dansprint) alt. stakmaskin (Concept Skierg) eller roddmaskin (Concept)

Para har samma delmoment, men anpassade övningar.
För klasserna H/D12 och H/D14 samt 50+ finns alternativa övningar.

Tävlingsmoment och instruktion

Instruktioner i text och bild av övningar och genomförande hittar ni nedan.

Videoinstruktioner hittar ni här. För Para finns inte videoinstruktioner.

Tävlingsperiod och anmälan

Start den 8 januari med avslut inklusive sista möjliga rapporteringsdag 18 februari. Ingen anmälan krävs, den aktive blir automatiskt anmäld i och med rapporteringen.

Testledarens ansvar & Resultatrapport

Testledarens ansvar att se till att testerna utförs så korrekt som möjligt utifrån de skriftliga instruktionerna som finns ovan, se den inspelade testledargenomgången och de instruktioner som finns på video, samt rapportera testresultaten senast den 18 februari.

Resultatmall H/D 12, 14, 16, 18, 21, Senior, 35+ och 50+ Excel, 23 kB.

Resultatmall Para Excel, 17 kB.

Inspelad testledargenomgång

Regler

 1. Tävlingsmomenten ska utföras enligt de instruktioner som ges under rubriken ”Tävlingsmoment och instruktion”. Varje klubbs testledare ansvarar för att dessa följs på bästa sätt.
 2. Det är tillåtet att genomföra respektive delmoment vid olika tillfällen – man kan alltså köra funktion, styrka, kondition och ergometer var för sig. Däremot är det ej tillåtet att dela upp ett specifikt delmoment på flera tillfällen – till exempel ska chins, dips och hängande benlyft köras vid ett och samma tillfälle.
 3. Under tävlingsperioden är det tillåtet att göra om delmomenten flera gånger med kravet att en testledare finnas på plats.

Resultat & Poängberäkning

H/D 12

Endast deltagande registreras och sammanställs. Deltagandet räknas även in i "Årets Mesta Fysklubb".

Årets Fysmästare

Koras i H/D 14, 16, 18, 21, Senior och Masters 35+ och 50+.
I H/D14 och Masters 50+ ges poäng utifrån 1p till segraren och fallande poäng utifrån placering i respektive moment. Deltagare med lägst poäng vinner. I klasserna H/D 16 till Masters 35+ används ett internt poängsystem baserat på en kravprofil där deltagare ges poäng mellan 1-10 i respektive moment. Deltagare med högst poäng vinner.

Årets Mesta Fysklubb

Fullt deltagande i alla fyra moment genererar 2 deltagar-poäng/lotter och delvis deltagande genererar 0,25 deltagar-poäng/lotter per genomfört moment (funktion, styrka, uthållighet, ergometer) till sin klubb oavsett klasstillhörighet, avrundat nedåt i sammanräkningen. Klubb med flest deltagar-poäng utses till Årets Mesta Klubb, medan priset en RowErg från Concept 2, lottas ut bland alla klubbars deltagarlotter. Dvs alla deltagande klubbar med minst en deltagar-poäng/lott har chans att vinna priset, men ju fler deltagare desto mer ökar chansen!

Årets Bästa Fysklubb

1:a placeringen i H/D 14 upp till Masters 50+ genererar 3 resultat-poäng/lotter, andra plats 2 resultat-poäng/lotter och 3:e plats 1 resultat-poäng/lotter till sin klubb. Klubb med flest resultatpoäng utses till Årets Bästa Klubb, medan priset en Power House från Nelo/Dietz lottas ut bland alla resultatlotter. Dvs alla klubbar med minst en individuell tredjeplats/en resultatlott har chans att vinna priset, men ju bättre toppresultat desto större chans att vinna!

Frågor om fysmästerskapet och genomförande

Danny Hallmén
danny.hallmen@kanot.com
073-625 41 98

Stort lycka till!
Svenska Kanotförbundet

Publicerad: 2023-10-27

Senast uppdaterad: 2023-10-27

Författare: Danny Hallmen

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV