Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Helene Ripa i finalen KL3 200 m Paralympics i Tokyo, 2021. Foto: Sveriges Paralympiska Kommitté

Parakanot i Paralympics 2028 LA

I dagarna bekräftades att Paracanoe fortsätter vara en del av det paralympiska programmet. Som en av 22 sporter är parakanot, som även är en av världens snabbast växande parasporter, med när medaljerna ska fördelas i Paralympics 2028 i Los Angeles.

International Canoe Federation, ICF, välkomnade tillkännagivandet från International Paralympic Committé, IPC, som beslutade att behålla parakanot för sitt fjärde paralympiska framträdande. Paracanoe gjorde debut i Rio 2016 med sex medaljtävlingar.

Ordförande för ICF Paracanoe-kommittén, John Edwards, menar att tillkännagivandet är en bekräftelse på att det finns ett högt förtroende för disciplinen.

– Sedan parakanot gjorde debut i Rio 2016 har den varit en av de snabbast växande paralympiska sporterna i världen. Idrottare från andra sporter går över till parakanot, eftersom de ser den som lättillgänglig och mycket fysisk. I Tokyo såg vi många nya länder tävla för första gången, och jag är säker på att vi kommer att se ännu fler i Paris och Los Angeles, säger John Edwards.

Tre nya evenemang lades till i Tokyo, där bland annat Va'a-kategorin fanns med för första gången. I Paris 2024 kommer ytterligare ett Va'a-lopp för damer att ingå. Totalt kommer 10 medaljevent hållas i Paris och åter igen med lika många herr- och damevent. 

– Vi tackar IPC och LA 28 för förtroendet. Att vara med i det paralympiska programmet för med sig ett enorm ansvar, och vi är fast beslutna att fortsätta vår roll, inte bara som stora ambassadörer för Paralympics, utan för para-gemenskapen runt om i världen.”, avslutar John Edwards.

Läs hela artikeln på ICF:s hemsida här.

Publicerad: 2023-02-08

Senast uppdaterad: 2023-05-03

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV