Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Säker paddling i skolan

Projektet "Säker paddling i skolan" genomförs med medel från Svenskt Friluftsliv. Projektet går ut på att utbilda lärare i GSRT – Grundläggande Säkerhet och Räddningsteknik för att hjälpa och inspirera dem till att genomföra säkra paddlingsaktiviteter med sina elever. Projektet riktar sig främst till högstadielärare som redan genomför eller funderar på att genomföra friluftsdagar med paddling som aktivitet för sina elever.

Det har genomförts cirka 30 stycken kurser fördelat i regionerna runt om i Sverige. Varje kurs har plats för sex lärare som får delta kostnadsfritt. Förutom de allmäna kurserna i varje region finns där även en begränsad möjlighet att sätta upp extra kurser för skolor eller lärosäten som har många intresserade och där paddling är en återkommande aktivitet för eleverna.

Vad är GSRT?

GSRT togs fram 2015 efter påtryckning från flera säkerhetsinstanser efter ett väldigt olycksdrabbat år. Det man kunde se var att utbildning- och kunskapsnivån på de som var ansvariga för aktiviteter på vattnet var väldigt låg. Bara genom en större förståelse för risker när det kommer till paddling, kallt vatten och hur vi kan främja säker paddling kunde en hel del av olyckorna undvikits helt.

GSRT är en grundutbildning som ligger som förkunskapskrav för Svenska Kanotförbundets ledarutbildningar. Det är en utbildning som sträcker sig över alla kanottyper, under kursen tränar man både i kajak och kanadensare. Där är inga krav på tidigare paddlingskunskaper, men genom att ha paddlat lite innan kommer man ha lättare att ta till sig de praktiska delarna på vattnet.

Läs mer om vår utbildning här – GSRT, Grundläggande Säkerhet och Räddningsteknik

Kontakt

Hör gärna av er om ni är intresserade av ett genomföra en kurs på er skola eller lärosäte.

Johan Nilsson
Verksamhetsutvecklare – Förening & tävling
johan.nilsson@kanot.com
070-727 54 90

Publicerad: 2022-12-05

Senast uppdaterad: 2024-02-07

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV