Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Licenser och försäkringar

Försäkringar för våra föreningar

Det finns en del försäkringar att ha koll på som medlem i en kanotförening, nedan presenteras kort olika försäkringar och hur ni som förening lämpligast går tillväga. Hör gärna av er till oss på Svenska Kanotförbundet vid funderingar. Här nedan hittar du information om olika försäkringar som är bra att ha koll på.

  • RF Föreningsförsäkring Bas för ideella ledare och funktionärer
  • Licensförsäkring via Folksam
  • Råd och vård vid idrottsskador
  • Kanotförsäkring via Alandia
Råd pch vård

RF Föreningsförsäkring Bas

Alla föreningar anslutna till Svenska Kanotförbundet omfattas av RF Föreningsförsäkring Bas – en grundläggande försäkring som RF tecknat. Genom RF Föreningsförsäkring Bas är till exempel alla ideella ledare och funktionärer olycksfallsförsäkrade.

Läs mer om RF Föreningsförsäkring Bas på Folksams hemsida.

Folksam Licensförsäkring (Tävlingslicens)

Du som är aktiv i en förening som ingår i Svenska Kanotförbundet omfattas av en idrottsförsäkring. Den ger dig ett bra grundskydd, till exempel om du råkar ut för en skada under träning eller tävling.

Aktiva ska licensieras från och med det kalenderår de fyller 17 år. Alla som löst licens är försäkrade. För tävlingsaktiva kanotister är det ett krav att ha en licensförsäkring för att få tävla, därav det vardagliga uttrycket "Tävlingslicens". De licenserade, liksom alla ungdomar som deltar som medlemmar i kanotverksamheten är olycksfallsförsäkrade under tävling, träning och till och från träning/tävling genom licensförsäkringen.

För icke tävlingsaktiva kanotister över 17 år krävs ingen licensförsäkring för att vara medlem i en kanotklubb. Observera då att de inte täcks av försäkringen, utan är utelämnade till eventuella privata olycksfallförsäkringar.

Ansökan om denna licensförsäkring görs via föreningens IdrottOnline-sida.
Läs mer om hur du ansöker om licensförsäkringen här.

Barn och ungdom

Alla barn och ungdomar, inom föreningar anslutna till Svenska Kanotförbundet omfattas av försäkringen till och med året de fyller 16 år. Läs mer om Folksams försäkring inklusive licensförsäkring här – Försäkringsinformation.

Motionslopp

Deltagare i motionslopp sanktionerade av Svenska Kanotförbundet omfattas. Det ingår en licens för de motionärer som inte har tävlingslicens i maratonarrangörernas sanktionsavgift. Läs mer om vad som ingår här – Försäkringsinformation.

Råd och vård för idrottsskador

I din försäkring ingår också tjänsten "Råd och vård för idrottsskador". Hit kan du ringa för att prata med en fysioterapeut om hur du förebygger, behandlar och anmäler idrottsskador. Fysioterapeuten gör en första bedömning på telefon och vid behov kan du i vissa fall ha rätt till vidare bedömning och bokad tid till en fysioterapeut eller läkare. I försäkringen ingår två besök till fysioterapeut och ett besök till läkare.

Läs mer om Folksams "Råd och vård vid idrottsskador här.

Ring för bedömning

020-44 11 11

 

Försäkring för utländska medborgare under vistelse i Sverige

Kommer ert tävlingsarrangemang ha utländska medborgare som tävlande? Försäkringen som Svenska Kanotförbundet tecknat gäller alla medborgare som omfattas av EES-avtalet (EU minus Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein) oavsett om de tävlar för land eller nationell förening. Försäkringen omfattar inte medborgare i länder utanför EES, man kan dock teckna en tilläggsförsäkring Pdf, 58 kB. för dessa deltagare.

Folksam Motionsloppsförsäkring

Folksam Motionsloppsförsäkring är en försäkring anpassad för dig som motionsidrottar och har inget med medlemskap i Svenska Kanotförbundet eller dess licensförsäkring att göra. Med Folksams Motionsloppsförsäkring får du anmälningsavgiften tillbaka om du missar tävlingar på grund av skada eller sjukdom – dessutom ingår en olycksfallsförsäkring. För ett tillägg gäller försäkringen även när du tränar.

Läs mer om Folksam Motionsloppsförsäkring.

Kontakt Folksam

Allmänna frågor Idrott
08-772 87 87

Anmälan av personskador/olycksfall
0771-960 960

Råd och vård för idrottsskador – bedömning
020-44 11 11

– –

Kanotförsäkring via Alandia

Alla SKF-anslutna föreningar kan teckna en förmånlig kanotförsäkring via Alandia. Även privata medlemmars kanoter kan ingå i denna försäkring som gäller såväl skada vid träning/tävling som vid transport samt en brand- och stöldförsäkring.

Kontaktperson på Alandia

Carina Forsberg
carina.forsberg@alandia.se
08-630 12 61


Publicerad: 2022-12-08

Senast uppdaterad: 2023-11-27

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV