Genom det blå glastaket – Erasmusprojekt
"Genom det blå glastaket – fler kvinnor på avancerad nivå inom paddling" är ett Erasmusprojekt för att öka antalet kvinnor i ledande roller och finasieras av Erasmus+ Idrott mobilitet genom EU-bidrag.
2023 gjorde Svenska Kanotförbundet en inventering av antalet kvinnor respektive mänsom är instruktörsutbildare och examinatorer för kunskapstrappan Paddelpasset (personliga färdigheter inom paddlingsteknik, säkerhet och miljö)samt antalet ungdomsledare i våra kanotföreningar. Det var ingen överraskning (utan snarare en utgångspunkt) att det var övervägande män som håller i våra kurser och kanotträningar, men att det var så stort gap visste vi inte.
Av ungefär 80 instruktörsutbildare (för ledar- och säkerhetsutbildningar) är 18 kvinnor. Examinatorer för Paddelpasset uppvisade också en stor övervikt av män. På lägre nivå är det något jämnare könsfördelning, men ju högre nivå desto större blev gapet mellan kvinnor och män.
Det blå glastaket
Formellt sett finns inget hinder för kvinnor att uppnå instruktörsutbildarroll eller att examinera sig för Paddelpasset på avancerad nivå. Verkligheten uppvisar ett mönster som inte har någon uppenbar förklaring. Situationen stämmer mer eller mindre in på kriterierna för det som kallas ”glastaket”, alltså osynliga barriärer som hindrar kvinnor från att uppnå samma positioner som män. Vårt element är vatten, så därför pratar vi om ”det blå glastaket”.
- Det finns en ojämlik representation mellan könen. Den ojämlika representationen kan inte förklaras genom andra faktorer som är relevanta för uppgiften, till exempel erfarenheter, formella meriter eller personliga intressen.
- Det finns en ojämlikhet mellan könen som ökar på högre nivåer.
- Det finns omständigheter som gör avancemang svårare för kvinnor.Ojämställdheten ökar över tid under ”karriärens” gång för en individ.
Projektets syfte och mål
Huvudsyfte med projektet är att öka antalet kvinnor i rollen som ledare och kvinnors tillgång till alla nivåer inom organiserad paddling. Projektet består av två delar som kompletterar varandra för måluppfyllelsen.
En del av projektet handlar om att lära oss av det irländska kanotförbundets lyckade satsning, Bridge the Gap,som gick ut på att få fler kvinnor att paddla och utvecklas. I en annan del av projektet ska besök göras på ett läger för kvinnliga havskajakpaddlare för att lära mer om arrangemanget, dess bakgrund och bevekelsegrunder.
Projektmål
- Öka medvetenhet inom organisationen och bland våra medlemmar om könsobalansen bland ledare
- Ökat antal kvinnliga ledare inom 2 år efter att projektet avslutats
- Nätverk för kvinnor som är ledare, utbildare, instruktörer/examinatorer
- Ambassadörer för kvinnor inom paddling
- Arrangera mötesplats för kvinnliga ledare, utbildare, instruktörer/examinatorer
Kort fakta
Finansiering: Erasmus+ Idrott mobilitet. Projektet finansieras av EU-bidrag, fördelade av MUCF i Sverige.
Bidrag: €28 666
Antal deltagare: 10 personer
Projekttid: juni 2024–november 2025
Kontakt
Katinka Ingves
katinka.ingves@kanot.com
Åsa Andersson
asa.andersson@kanot.com
Har du generella frågor kring kanot och förbundets verksamhet är du alltid välkommen att kontakta oss på info@kanot.com.
Publicerad: 2024-09-16
Senast uppdaterad: 2024-09-16
Författare: Helene Ripa