Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

SKF Antidopingplan

Svenska Kanotförbundet (SKF) arbetar aktivt med antidoping i de olika delarna av verksamheten. Svensk paddling skall vara en ren idrott befriad från doping och med "Fair play" som ledstjärna där alla tävlar på lika villkor. Detta gäller inom alla grenar och för alla inblandade – aktiva, ledare, tränare, funktionärer och andra stödpersoner.

I Svenska Kanotförbundets stadgar står det att:

  • 1 kap1 § "Förbundet samt dess specialidrottsdistriktsförbund (SDF) och föreningar (IF) ska aktivt verka för en dopingfri kanotidrott"

Svenska Kanotförbundet omfattas av Världsantidopingkodens regelverk via International Canoe Federation, ICF:s antidopingregler samt RF:s stadgar och föreskrifter. SKF ska följa koden samt bidra till den internationella harmoniseringen och det är sedan 1999 krav på att alla SF har en plan för antidopingarbetet.

SKF Antidopingplan

Under 2024 presenterade Antidoping Sverige (ADSE) en ny mall för SF:s antidopingplaner där inriktningen i huvudsak ligger på utbildning och information. Mallen är utformad enligt Internationell standard för utbildning (ISE) som började gälla år 2021. Aktuell SKF Antidopingplan Pdf, 806 kB. antogs i mars 2025 och följer den nya mallen.

Syfte

Antidopingplanen ska upplysa om förbundets antidopingarbete och ge vägledning i hur man kan förebygga doping ute i verksamheten – tävling, motion, friluftsliv, utbildning samt forskning och utveckling, alla åldrar innefattas från ungdom till äldsta veteran.

Mål

Genom utbildning och information ska SKF stimulera och utveckla det förebyggande antidopingarbetet samt påverka attityder till och kunskap om dopingproblemet och antidopingarbetet. Detta vill vi uppnå:

  • En spridd antidopingattityd och värdegrund som stödjer antidopingarbetet.
  • Ökad baskunskap om dopingreglerna bland våra idrottsutövare och ledare.
  • Att idrottsutövares första kontakt med antidoping sker i form av utbildning.
  • Inga dopingfall på grund av okunskap (mediciner, kosttillskott, droger).
  • Ett aktivt antidopingarbete ute i våra medlemsföreningar.

I antidopingplanen beskrivs aktiviteter och åtgärder kopplade till SKF:s antidopingarbete med syfte att öka kunskapen och sprida information för att vi tillsammans aktivt ska kunna arbeta för en dopingfri verksamhet.

Organisation

Det är Svenska Kanotförbundets styrelse som har ansvaret för antidopingfrågor inom förbundet. Styrelsen har delegerat ansvaret till kansliet, som sköter information och handlägger dopingfrågor. Vid eventuella dopingfall skall endast av styrelsen utsedd ansvarig person yttra sig i frågan till media.

Juridiska aspekter

Svenska bestraffningsärenden hanteras av Antidoping Sverige. Idrottens antidopingreglemente beskriver vad som är brott mot dopingreglerna, vilken bevisföring som krävs, påföljder och sanktioner samt hur dopingärenden handläggs.

Uppdatering och revidering

SKF Antidopingplan uppdateras kontinuerligt vid behov. Det är Svenska Kanotförbundets antidopingansvarige som har ansvaret att följa det nationella och internationella antidopingarbetet och revidera innehållet i detta program om behov finns. I februari varje år ska antidopingplanen gås igenom och uppdateras vid behov.

Kontakt

Vill du veta mer om Svenska Kanotförbundets arbete kring antidoping är du alltid välkommen att kontakta oss.

Dag Johansson
dag.johansson@kanot.com
070-372 54 48

Helene Ripa
helene.ripa@kanot.com
070-486 80 17

Publicerad: 2025-03-12

Senast uppdaterad: 2025-03-10

Författare: Helene Ripa

SKF Antidopingplan

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV