Havskajakledare 2
Reflektioner från kursdeltagare Havskajakledare 2
– Lite envishet skadar inte, och ödmjukhet, öppenhet och en inställning att det alltid finns nya perspektiv på ”gamla” saker. Det är också viktigt att ha ett sammanhang att träna på, bra kompisar att bolla med, människor som du kan hålla träningskurser för, som är på lagom nivå, säger Anders J Johansson från Kanotföreningen Öresund.
Foto: Anne-Grethe Holt
– Jag upplevde att Havskajakledare 2 fokuserar mer på det pedagogiska än själva ledarskapet. Eftersom jag kände mig hyfsat säker när det gällde ledarskapet, var den största utmaningen att sätta mig in i ett nytt arbetstänk när det gäller analys enligt kanotförbundets pedagogiska modell, säger Sanna Heikura.
Foto: Horisont Kakaj
– Jag känner mig stolt och glad! Vägen dit var bitvis svår och utmanande, men otroligt givande. Man måste vara nyfiken, vilja utvecklas, våga välja bort gamla invanda sätt och istället testa nytt, säger Tomas Hamsten från Insikt Ute, examinerad Havskajakledare 2.
Utbildningen riktar sig till dig som gått Havskajakledare 1 eller motsvarande och vill ta nästa steg i din utveckling som ledare och instruktör. Här går vi djupare in på varje modul, både när det kommer till ledarskap på vattnet och pedagogik i miljöer upp till blå nivå inom Paddelpasset.
Kursmål är att deltagarna ska gå från att kunna leda grupper på grön nivå till att leda grupper på blå nivå i mellanskärgård och förhållanden upp till blå nivå.
Utbildningen har genomgått en revidering; såväl upplägg som fokus i innehållet har fått sig en uppdatering. Det märks bland annat genom att hela utbildningen ramas in av Kanotförbundets fokus på stärkt ledarskap. För att underlätta deltagarnas förberedelser inför utbildningen har förkunskapskraven förtydligats, och ett par uppgifter inför utbildningen syftar till att ytterligare förbereda deltagarna på bästa sätt.
För att ge deltagarna möjligheter att repetera och träna på kursinnehållet med stöd av utbildarna är utbildningen utökad med en tredje kurshelg. Denna helg är valbar, men rekommenderas starkt för att ge bästa chanser att nå kursmålen och nivån som förväntas på den separata examinationen.
Utbildningen är uppbyggd kring modulerna Teknikens grunder B, Tillämpat ledarskap B, Pedagogik B, Säkerhet B samt Miljökunskap B.
För vem?
Utbildningen riktar sig till havskajakpaddlare som är på minst Paddelpassets blå nivå när det gäller egna färdigheter och som redan är Havskajakledare 1. Du behöver ta en aktiv roll för att förbereda dig och genomföra utbildningen. Utbildningen sträcker sig över längre tid på jämfört med Havskajakledare 1, och det kräver tid, engagemang och vilja från din sida.
Om du vill bli examinator på blå och röd nivå för havskajak behöver du vara godkänd Havskajakledare 2 och själv ha ett rött paddelpass.
Åldersgräns 18 år.
Förkunskapskrav
Som ledare har du ett ansvar för de som du leder. Du ska kunna hantera olika oväntade situationer, även om du på den här nivån leder grupper i miljöer med närhet till civilisationen. Du behöver också inneha egna paddlingsfärdigheter så att du kan fokusera på dina deltagare, och för att du ska kunna instruera andra. Därför ska du uppfylla följande kriterier:
- Kunskaper och färdigheter motsvarande Havskajakledare 1 (gamla Turledare 1, inklusive
- Grundläggande Säkerhet och Räddningsteknik-utbildning (GSRT) eller motsvarande dokumenterad utbildning samt Första hjälpen för kanotister eller flerdagars vildmarksförstahjälpen)
- Paddelpassets blå nivå för Havskajak, säkerställ att dina aktuella personliga färdigheter är tränade och på nivå
- Loggbok över kurser och turer i grön miljö som du gjort efter att du gick Havskajakledare 1 (lista kurser och turer du hållit, en kort summering av vad som varit utmaningar och vad dina styrkor är)
- Erfarenhet av att vara hjälpledare tillsammans med senior ledare (gärna någon som är Havskajakledare 2)
Omfattning
Kursen genomförs under två obligatoriska helger med start fredag kväll och avslut söndag eftermiddag, totalt 40 timmar, samt en valbar helg 16 timmar där deltagarna jobbar med extern grupp kanotister, start lördag morgon, avslut söndag eftermiddag. En kortare digital träff med var och en av deltagarna sker före examinationen. Egen praktik ska genomföras av deltagarna i form av att leda turer och hålla kurspass. Dessa kan med fördel påbörjas redan mellan helg 1 och helg 2 för feedback från kursledarna.
Deltagaren ska mellan första tillfället och examinationen genomföra 6 övningstillfällen om 60-90 minuter med egna deltagare, samt leda en tur på blå nivå. Ett av dessa tillfällen ska vara observerade av en annan erfaren Havskajakledare.
Vad innehåller utbildningen?
Här följer några exempel på kursinnehåll uppdelat på de olika modulerna.
Teknikens grunder B
- Teknikpyramiden
- Body, Boat, Blade
- Paddeltagen och paddeltagens faser
- Taktik – hantera vågor, vind, välja väg
Pedagogik B
- Pedagogiska mål – inspirera till fortsatt paddling, utveckla paddling, grupper och personer
- Pedagogiska principer – progression, motivation, variation, kommunikation
- Pedagogiska modeller och metoder – upplevelsebaserat, undervisningsspektrum, från steg 1-modellen IDEAS, går vi vidare och lär oss mer om modellerna övning, lärpar, egenkontroll, inkluderande och väglett utforskande
- Metoder för lärande – länka, leken, tävling, inner game, feedback
Miljökunskap B
- Allemansrätten för kanotister
- Förhållningssätt till natur och miljö
- Faktorer som kan bidra till miljöengagemang
Säkerhet B
- Ledarens säkerhetsansvar
- Säkerhetsplan
- Riskanalys, riskhantering
- Räddningssituationer
Tillämpat ledarskap
- Ledarmodeller
- Planera och analysera
- Introducera och förbereda deltagarna
- Leda paddlingen
Ovanstående är bara exempel och kursen innehåller mycket mer.
Instruktörer
Utbildningen hålls av behöriga utbildare som godkänts av Svenska Kanotförbundet. De har lång och gedigen erfarenhet av havskajakpaddling, ledarskap och att utbilda andra. Våra utbildare återfinns både i kanotföreningar, Godkända Kanotcentraler och inom andra organisationer.
Vill du bli Havskajakledare – hitta din utbildare här.
Läs mer och ta del av fler reflektioner och tankar från deltagare på Svenska Kanotförbundets utbildning Havskajakledare 2.
- Västkusten fick se fyra nya Havskajakledare 2
- Sanna hoppas fler antar utmaningen och utbildar sig till Havskajakledare 2
Efter kursen
När du har gått utbildningen kan du när du känner dig redo anmäla dig till en examinationshelg. Du har fått med dig fördjupad kunskap om ledar- och instruktörsskapet som du har nytta av både när du jobbar med nybörjare och med mer erfarna kanotister. En godkänd Havskajakledare 2 kan bli examinator för blått paddelpass. Att ha en dokumenterad ledarutbildning innebär också att du bidrar till att skapa säkra aktiviteter enligt branschstandard (utbildning är en av flera faktorer i ett förebyggande säkerhetsarbete).
I och med att du går utbildningen godkänner du att registreras i Kanotförbundets register över personer som genomgått utbildningen. Du kan läsa mer om hur Svenska Kanotförbundet behandlar dina personuppgifter här.
Publicerad: 2022-12-05
Senast uppdaterad: 2024-11-27
Författare: Katinka Ingves